De kracht van rust: Verhoog je productiviteit door reflectie

Ken je dat gevoel? Je wilt vooruit, maar de juiste flow ontbreekt en de energie voelt niet goed. Wat doe je dan? Ga je door of neem je een stapje terug om even stil te staan?

Wist je dat een stapje terug doen of rust nemen juist heel goed voor je is? Het is eigenlijk een stap vooruit. We vergeten vaak hoe belangrijk het is om naar onszelf te luisteren. Hoe voel je je? Wat heb je nodig? Reflecteer op de afgelopen tijd en neem de rust die je nodig hebt om de juiste flow weer te vinden.

De afgelopen twee weken heb ik dit zelf ervaren. Ondanks mijn verlangen om door te gaan, besefte ik dat ik moest focussen op mezelf en in het nu moest zijn. Ik voelde dat het nodig was om even achterover te leunen. Ik geef mezelf nog steeds de tijd om echt weer die energie te voelen voordat ik weer vol gas ga. En werk alleen de dingen uit waar ik echt zin in heb.

Tips voor wanneer je niet in de juiste flow zit

  1. Neem de tijd om te reflecteren: Ga na wat je precies voelt en waarom. Houd een journal/dagboek bij of maak een wandeling in de natuur, dit helpt je om je gedachten op een rijtje te zetten.
  2. Plan rustmomenten in: Zorg ervoor dat je regelmatig tijd voor jezelf neemt. Dit kan variëren van een paar minuten meditatie of een paar dagen vrij (vakantie).
  3. Praat erover: Deel je gevoelens met mensen die je vertrouwt. Soms helpt het om je gedachten uit te spreken en feedback van anderen te krijgen.
  4. Selfcare: Zorg goed voor jezelf. Let op je voeding, zorg voor voldoende slaap en beweeg regelmatig. Je fysieke welzijn heeft een grote invloed op je mentale energie.
  5. Stel realistische doelen: Wees niet te hard voor jezelf en stel haalbare doelen. Dit voorkomt teleurstellingen en helpt je om gemotiveerd te blijven.
  6. Doe iets creatiefs: Verleg je focus door iets creatiefs te doen, zoals dansen, tekenen of maak een visionboard, doe dingen die je leuk vindt. Dit brengt nieuwe energie!!
  7. Wees geduldig: Geef jezelf de tijd om weer in de juiste flow te komen. Forceren werkt meestal averechts en kan leiden tot stress en frustratie.

Onthoud dat het oké is om af en toe een stap terug te doen. Dit betekent niet dat je faalt, maar juist dat je goed voor jezelf zorgt. Uiteindelijk zul je merken dat je met vernieuwde energie en inspiratie verder kunt gaan. Luister naar jezelf en durf te pauzeren wanneer dat nodig is. Jijzelf bent het belangrijkst en komt op de eerste plaats!

Hoe doe jij dit als ondernemer?

Voelt het als een verplichting om door te gaan, of luister je naar je gevoel?

Tarieven - Nic's Business Support
Tarieven – Nic’s Business Support